Werken op hoogte en wetgeving

wetgeving werken op hoogte

Werken op hoogte en wetgeving

Er is nogal wat onduidelijkheid over veilig werken op hoogte en de daarbij horende regels en wetgeving. Het is geen eenvoudige materie is, maar sommige toeleveranciers maken er een onnodig ingewikkeld verhaal van. Hieronder proberen wij dit helder en duidelijk uit te leggen; daarnaast geven we handvatten mee om veilig te kunnen werken op hoogte. Hiermee voldoet u meteen aan de geldende wetgeving.

De Gouden regels van Felix Safety:

Risico Inventarisatie & Evaluatie. (RI&E)

Open deur: zorg dat alle risico’s in kaart worden gebracht, het gaat immers om veiligheid van jezelf of je medewerkers! People first!
Start met de meest frequent gebruikte werkplekken die het hoogste risico vormen, vanaf daar werk je verder de ladder af. Het is onmogelijk om alle punten direct te behandelen, maar start gewoon boven aan de ladder. U zult zien dat het 5e project al veel sneller en soepeler verloopt.

Wetgeving

Het is niet hard te maken dat er met valbeveiliging gewerkt dient te worden, wel staat het vast dat er veilig gewerkt moet worden. Risico inventarisatie is de eerste stap. Daarna gaan we kijken naar de middelen welke nodig zijn om veilig te kunnen werken. Dit leggen we vast in het PBM-plan. Het is belangrijk dat er in het PBM-plan geen ruis is en er een overdaad aan producten wordt gekocht.

Training (werken op hoogte)

Nu de risico’s zijn vastgelegd en er een PBM-plan is gemaakt, is de volgende fase aangebroken. De wetgeving schrijft voor dat er een gedegen instructie voor uw werknemers moet zijn. Wat een ‘gedegen instructie’ is, is op verschillende manieren te interpreteren. Dit kan een flyer zijn of een 10-daagse cursus, maar de training moet 100% aansluiten aan uw risico en aan uw pbm plan. Laat uw training op maat maken en zorg voor een gedegen evaluatie op de voorgaande punten (RI&E, PBM-plan)

Werknemers

De 1e drie stappen zijn nu gezet, nu zetten wij de gebruiker centraal. Beschreven in het PBM-plan, is de gebruiker voorzien van een set valbeveiliging op maat. In de training hebben wij beschreven hoe ze moeten werken. We zorgen voor een competentie lijst komt waaraan de gebruiker moet voldoen, toetsen hem/haar hierop en we houden bij waar verbeterpunten zitten. Hier kunnen we dan extra op trainen. De training wordt hierdoor meer op maat. We voorkomen hier tevens mee dat gebruikers de trainingen in de loop van de jaren kunnen dromen.

Inspectie

U bent weer een stap verder, uw 1e risico’s zijn vastgelegd, uw PBM-plan is gemaakt, uw medewerkers zijn voorzien van persoonlijke uitrusting en hebben een training gevolgd. Nu komt er een fase aan waarin alles moet worden onderhouden. Niet alleen de materialen maar ook de competenties moeten worden bijgehouden.
Bij het keuren wordt vaak gefocust op het product (‘als het maar voldoet, vinden wij het best….’) en niet op juistheid en compleetheid van het vastgestelde plan. Zorg bij de jaarlijkse keuring op juistheid en compleetheid van uw set. Een keuring is ook weer een moment om de checken of de RI&E, het PBM-plan en de werkelijkheid nog op één lijn zitten.

Online Tool & evaluatie

U heeft nu alle stappen doorlopen, zorg dat deze stappen worden vastgelegd, het liefst in een online tool. Dit heeft als voordeel dat agenda’s worden bijgehouden en alles onder een knop zichtbaar is.
Natuurlijk mag de evaluatie niet ontbreken. Onthoud hierbij dat hoe meer input er in de beginfase is, des te minder er aan het einde moet worden aangepast.

Concreet is dit het principe en werkwijze die wij toepassen, waarbij de gebruiker centraal staat. En niet het harnas.

Een volledig en helder pakket op maat, onze eigen ontwikkelde PBM-tool om alles te monitoren en ons trainingscentrum en kennis worden ingezet om uw mensen en organisatie op een fijne manier te laten werken in uw onveilige situaties.

Meer weten over onze aanpak of vragen over wetgeving voor werken op hoogte? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 0346 555622 en staan u altijd graag te woord!

Joop Hoogendijk
CEO Felix Safety

Translate »